'Ik ga niet stemmen, er zitten allemaal zakkenvullers'

None

„Ik ga niet stemmen op 4 juni. Ik heb geen idee van politiek. Europa is best belangrijk, maar ik hou me er niet mee bezig. Neem nou die economische crisis: ze maken er heel veel ophef van, maar ik merk het om me heen helemaal niet. In de zaak merk ik het ook niet. Wij hebben een familiebedrijf. Ik ben manager, maar ik verkoop ook zelf schoenen in de winkel. Het gaat in Nederland nog steeds heel goed.

„De landen van Europa zijn veel te verschillend, dat gaat niet werken. De euro was ook geen vooruitgang, alles is duurder geworden. In Brussel zitten allemaal zakkenvullers, net als hier in de bankensector met al die bonussen.

„Maar ik ben te laks om erover na te denken. Het is me te veel abracadabra, geen jip-en-janneketaal. Ik ben maar een simpel persoon, ik werk keihard. Maar van Wilders moet ik niks hebben. Dat is allemaal gezeur en gezeik. In Nederland stem ik van huis uit op de PvdA.

„Waar ik me wel altijd het hoofd over breek is: waarom hebben wij het hier zo goed en waarom hebben andere landen dat niet?” (LS)

Met medewerking van: Mark Kranenburg, Arlen Poort en Laura Starink

Nieuws en achtergronden over de Europese verkiezingen op nrc.nl/ep2009