Hof kijkt naar rechter Garzón

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft gisteren aangekondigd een vooronderzoek te openen naar de prominente onderzoeksrechter Baltasar Garzón na een klacht over vermeend ambtsmisbruik.

Garzón werkt bij de Audiencia Nacional, Spanjes centrale rechtbank die over georganiseerde misdaad en andere zware zaken gaat. Hij geniet internationale bekendheid sinds hij eind jaren negentig de Chileense oud-dictator generaal Pinochet probeerde te vervolgen.

Het Hof besloot gisteren de klacht te onderzoeken die de ultraconservatieve ambtenarenvakbond Manos Limpias (Schone Handen) tegen Garzón heeft ingediend wegens vermeend ambtsmisbruik. Hij zou dit vergreep hebben gepleegd tijdens zijn recente pogingen om een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de verdwijning van ruim honderdduizend voornamelijk Republikeinse Spanjaarden tijdens de Burgeroorlog (1936-39) en de daar opvolgende dictatuur.

Dit initiatief leidde tot fel protest vanuit Spaanse conservatieve kringen. Die stelden dat Garzón niet tot zulk onderzoek bevoegd was, omdat eventuele misdrijven uit die tijd vallen onder de amnestieregeling die in 1977 werd ingesteld ten behoeve van een vreedzame overgang van de dictatuur naar de democratie.

Garzóns verdediging is dat het misdaden tegen de menselijkheid betrof en dat de vervolging hiervan niet belet kan worden door een amnestieregeling.

Het Hooggerechtshof stelde hem in november in het ongelijk en legde Garzóns onderzoek stil, evenals de opgravingen die hij was begonnen bij enkele van de vele massagraven in Spanje.

Garzón liet gisteren weten zich te zijner tijd te zullen verdedigen en gerust te zijn over een goede afloop. Hij kan actief blijven als onderzoeksrechter totdat het Hof zijn onderzoek heeft afgerond. (AP)