Gelderland verkoopt belang in Nuon

De provincie Gelderland verkoopt zijn aandelen in het energiebedrijf Nuon aan het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten gisteren besloten, nadat eerder op de dag Provinciale Staten met een ruime meerderheid (41 voor, 9 tegen) voor verkoop hadden gestemd.

De verkoop van Nuon is omstreden, omdat er angst bestaat dat een te groot deel van de Nederlandse energievoorziening in buitenlandse handen komt. Concurrent Essent staat op het punt verkocht te worden aan het Duitse RWE. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant, de grootste aandeelhouder van Essent, hebben gisteren besloten hun belang van 30,8 procent aan RWE te verkopen.

Gelderland houdt naar schatting 4,4 miljard euro over aan de verkoop van de aandelen Nuon. De provincie is met 44,7 procent de grootste aandeelhouder van Nuon, voor Friesland (12,65 procent), Noord-Holland (9,16 procent) en Amsterdam (9,16 procent).

Binnen Provinciale Staten stemden de SP, de Partij voor de Dieren, de Groep van Bergen en een lid van de Groen Links-fractie tegen verkoop. Bij de ingang van het provinciehuis in Arnhem voerden SP’ers gistermorgen actie. Ze deelden Nutsen uit, onder het mom van ‘Ze zijn Nuts’.

Gedeputeerde Harry Keereweer (Aandeelhouderschappen, PvdA) sprak zich uit voor de verkoop. Hij noemde Vattenfall „een sterke financiële speler”. Volgens hem loopt het Zweedse bedrijf voorop op het gebied van innovatie en duurzame energie. Uit de cijfers blijkt echter dat Vattenfall zijn geproduceerde stroom voor bijna de helft opwekt met kolencentrales.

D66 deed de verkoop af als „een schaamlap” voor de geringe investeringen die Nuon de afgelopen jaren zelf heeft gedaan in duurzame energie, maar stemde toch met de aandelenverkoop in omdat het energiebedrijf op de internationale markt verhoudingsgewijs steeds kleiner wordt. D66 trok de vergelijking met een stukje zeep, waar uiteindelijk niets van over blijft.

Het netwerkbedrijf van Nuon maakt geen deel uit van de verkoop. Het blijft in publieke handen, en gaat verder onder de naam Liander.