Gazprom waarschuwt voor nieuwe gascrisis

Moskou. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft gisteren gewaarschuwd voor nieuwe problemen met de gasvoorziening van Europa, wegens een voortslepend conflict met Oekraïne. Volgens Gazprom heeft Oekraïne geen geld om zijn rekening voor mei te betalen en zal het de kraan dichtdraaien als niet op tijd wordt betaald. Gazprom-directeur Miller noemde de situatie ”zeer, zeer ernstig”. Hij zegt te vrezen dat Oekraïne, zwaar geraakt door de economische crisis, niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. In dat geval, zegt hij, heeft Gazprom ”het recht om de toevoer te staken”. Hij dreigde ook dat Oekraïne, als het niet op tijd betaalt, voortaan vooraf moet betalen. Begin dit jaar leidde een prijsconflict tussen Rusland en Oekraïne tot een ernstige verstoring van de gastoevoer naar Europa. Europa is sterk afhankelijk van Russische gas. Een groot deel daarvan wordt via Oekraïne vervoerd.