Fortis-top uitgedund in nieuw ABN Amro

De rollen zijn omgedraaid. Terwijl Fortis vorig jaar nog, als een van de drie kopers van ABN Amro, de leidende partij was bij de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, ligt nu ABN weer boven.

Bij de eerste benoemingsronde van het hoger management, door bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, zijn de eerste slachtoffers gevallen: bij Fortis. Voor twee van de zeven leden van de raad van bestuur van Fortis Bank Nederland is geen plek in het nieuw te vormen management van de gecombineerde staatsbank. Dat blijkt uit de beoogde nieuwe organisatiestructuur die Zalm vorige week intern bekendmaakte, en die nu in bezit is van deze krant.

De reddingsoperatie van Fortis door de Nederlandse staat in oktober heeft de verhoudingen definitief veranderd. Van de eerste 36 benoemingen in de twee lagen onder de raad van bestuur zijn er 23 voor ABN Amro en 11 voor Fortis. Er zijn twee mensen van buiten aangetrokken.

Twee pas vorig jaar aangetreden leden van de raad van bestuur van Fortis Bank Nederland, Jeanine Helthuis en Frans Demmenie, passen niet in het nieuwe schema van Zalm.

Het gaat om voorlopige benoemingen: de integratie van ABN Amro en Fortis moet nog definitief worden goedgekeurd door de Europese Commissie en verschillende andere toezichthouders.

Vervolg ABN-Amro: pagina 17

Managers bij ABN zien af van bonus

Helthuis (46), bij Fortis baas van de consumentenbank, heeft wel een baan aangeboden gekregen, maar die heeft ze geweigerd. Ze heeft laten weten Fortis Bank Nederland op korte termijn te zullen verlaten. Demmenie (57), die bij Fortis verantwoordelijk was voor de zakenbankdivisie, kreeg geen nieuwe functie bij het nieuwe ABN Amro aangeboden. Hij blijft voorlopig in functie bij Fortis om zijn divisie voor te bereiden op de integratie met ABN Amro.

De andere vijf leden van de raad van bestuur van Fortis Bank Nederland hebben wel een nieuwe baan aangeboden gekregen. Slechts één daarvan, Jan van Rutte, komt in de nieuw te vormen raad van bestuur, als financieel directeur en vice-voorzitter.

Alle 36 aangewezen ‘beoogde’ topfunctionarissen hebben ingestemd met de voorwaarde die Zalm aan hen had gesteld. Indien zij bij Fortis of ABN Amro vorig jaar een retentiebonus toegezegd hadden gekregen, een extra beloning om binnenboord te blijven, dienen zij daar vanaf te zien. Het precieze beloningspakket moet, in nauw overleg met het het ministerie van Financiën, nog worden vastgesteld.

    • Philip de Witt Wijnen