Experts: renovatie schaadt Paleis

De gevel van het Paleis op de Dam loopt onherstelbare schade op als die wordt gereinigd zoals de Rijksgebouwendienst wil. Dat zeggen onafhankelijke renovatiedeskundigen.

De Rijksgebouwendienst wil het paleis zandstralen, laseren en bijkleuren, en waar nodig stenen vervangen, omdat het gebouw een „verwaarloosde indruk” zou maken. Dat blijkt uit de vergunningaanvraag voor de renovatie die is ingediend bij het Amsterdamse stadsdeel Centrum. Volgens de gemeente ligt het conceptbesluit hierover binnenkort ter inzage.

Drie jaar geleden onderzocht het dagelijks bestuur van het stadsdeel al of reiniging van het Paleis zinvol was – en mogelijk zonder het gebouw te beschadigen. Nee, concludeerde het dagelijks bestuur toen, nadat het advies had ingewonnen.

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg ontraadde het. De ervaring zou leren dat het resultaat wegvalt tegen de aangerichte schade. Gereinigd zandsteen zou sneller verouderen. „Daarnaast is het de vraag of de reiniging het resultaat gaat geven waar op wordt gehoopt. Tevens is de houdbaarheid van het resultaat beperkt.”

Ook Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) bepleitte „van reiniging puur om esthetische redenen af te zien zolang reinigen een schaderisico meebrengt”. En: „gevelreiniging brengt altijd een schaderisico met zich mee”, waarschuwde het BMA in 2006.

Nu is deze instanties het zwijgen opgelegd door de Rijksgebouwendienst, met een verwijzing naar de Staatscourant, waarin de renovatie als ‘geheim project’ is bestempeld. Ook het stadsdeel mag niet zeggen waarom het nu wel akkoord wil gaan met de gevelrenovatie, die in augustus moet beginnen.

Commentaar: pagina 9