De crisis slaat weer toe

President Medvedev gaf dinsdag minister van Financiën Koedrin op zijn kop, omdat hij had gezegd dat als de regering doorgaat met geld uitgeven zoals het volgens de laatste plannen van Medvedev wil, de reservekas in 2010 geheel leeg is. Logisch als je bedenkt dat er nu al maandelijks zo’n vijftien miljard dollar uit die kas verdwijnt en er nog zo’n 130 miljard inzit. Maar Koedrin, die me een vrij bekwame minister lijkt, moet zwijgen, net als andere ministers die anders denken dan de opperste landsleiding. Anders kunnen ze een andere baan gaan zoeken, zoals Medvedev zei.Die verontrusting van Koedrin klonk gisteren ook na op een conferentie van de AEB, de Association of European Business, die ik bijwoonde. Die club organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten over zakendoen in Rusland. Ook dit keer was het interessante bijeenkomst. De plussen en minnen van de mogelijkheden in Rusland werden door diverse sprekers - Russen, Fransen, Duitsers - opgesomd. En eigenlijk was iedereen pessimistisch, inclusief de Russische VTB-topbankier en voormalig minister van Financiën Sergej Doebinin, die vooral het uitblijven van buitenlandse leningen en het door Poetin heringevoerde protectionisme betreurde.

Een molensteen vormen de buitenlandse leningen van meer dan 113 miljard dollar die van de zomer moeten worden afgelost (in totaal is er een buitenlandse schuld van 453 miljard dollar). Als er al een lichtpuntje te zien was, werd dat al gauw overschaduwd door het grootste probleem voor buitenlandse investeerders: de corruptie en de bureaucratie, vooral in de energiesector. Niemand zag dat daar de komende jaren een einde aan zal komen. En zonder het uitroeien van die corruptie komt het midden- en kleinbedrijf niet van de grond. Eigenlijk was het advies: blijf uit Rusland weg als je binnen drie jaar je investering terug wilt hebben verdiend.

    • Michel Krielaars