De Arubaan wil ook naar Brussel

Een radioverslaggever wil weten waarom het verre Europa belangrijk is voor Curaçao. De 27-jarige op Aruba geboren Nadya van Putten is strijdlustig: „We denken hier dat Europa ver weg is, maar daar hebben ze allemaal plannetjes voor ons. Wij moeten ons dus ook bemoeien met Europa.” Van Putten, vijfde op de lijst van GroenLinks, voert deze week campagne op de Nederlandse Antillen en Aruba.

Na het derde interview op deze dag, nog twee te gaan, gaat ze lunchen in het meest trendy etablissement van Curaçao. Om jonge Curaçaoënaars te bereiken zet ze – naast de lokale media en traditionele wijkbezoeken – ook haar netwerk op internetsite Facebook in.

Dit jaar mogen Antillianen en Arubanen voor het eerst stemmen voor het Europees Parlement. Van de ruim 300.000 eilandbewoners hebben een kleine 22.000 stemgerechtigden zich, zoals vereist, geregistreerd. Op Curaçao gaat het om 1.439 kiezers. Een gering aantal om speciaal campagne voor te voeren. „Helemaal niet”, meent Van Putten. „Als je het potentieel in het Caraïbisch gebied optelt heb je statistisch gezien meer kans dan een doodgewone kandidaat.”

Dat weet de 63-jarige Arubaanse oud-gevolmachtigde minister Mito Croes ook. Na juridische strijd bij het Europees Hof voor Justitie dwong hij voor twee partijgenoten van de Antilliaanse Volkspartij het kiesrecht voor Europa af. De registratie van 19.550 stemgerechtigden op Aruba was grotendeels het werk van de AVP. Daarmee maakt Croes, nummer elf op de CDA-lijst, goede kans met voorkeurstemmen te worden verkozen.

„De meeste Caraïbische stemmen komen uit betrokkenheid met mij”, zegt Croes vanuit Den Haag, „en niet voor de EU als abstract lichaam.” Deze week trekt Croes met een busje door Nederland. Een tamme campagne, vergeleken bij Aruba.

‘Meer Europa is minder Nederland’ is zijn campagneleus op Aruba. Een reactie op de Arubaanse regeringspartij MEP, die verlies van de Arubaanse autonomie vreest. Croes: „Als Arubanen zagen wij ons nooit als burgers van Europa, en Nederland ontkende het ook. Daar komt nu verandering in.”

Miriam Sluis

    • Miriam Sluis