Cycloon raast over India en Bangladesh: 180 mensen gedood

Calcutta. Een cycloon heeft in Bangladesh en het oosten van India zeker 180 levens geëist en een half miljoen mensen dakloos gemaakt. Verwacht wordt dat het dodental zal stijgen doordat hulpverleners de zwaarst getroffen gebieden nog niet hebben kunnen bereiken. Cycloon Aila kwam maandagmiddag aan land en veroorzaakte vloedgolven tot vier meter hoog. Door zware regenval zijn overstromingen en modderstromen ontstaan. Een half miljoen Bengalen is opgevangen in tijdelijke onderkomens, nog een half miljoen verblijft nog in ondergelopen gebieden. De meeste dodelijke slachtoffers - ruim honderd - zijn gevallen in Bangladesh, maar ook de Indiase deelstaat West-Bengalen is zwaar getroffen. In Darjeeling werden twintig mensen bedolven onder een modderstroom. Natuurbeheerders hebben zorgen geuit over de 500 tijgers in de mangrovebossen van de Sundarbans. In beide landen is het leger ingezet voor reddingsoperaties en de distributie van water, voedsel, medicijnen en tenten.