Coco weet wel wat ze niet wil

Coco avant Chanel

Regie: Anne Fontaine. Met: Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola. In: 30 bioscopen. * *

Stijlicoon Coco Chanel (1883-1971) fabuleerde er graag lustig op los. Vele van haar verhalen dienden om te verhullen dat ze in een weeshuis had gezeten. De promotiecampagne van Coco avant Chanel liegt ook een beetje. Op het affiche zien we actrice Audrey Tatou (die Chanel speelt) in een typisch Chanel-ontwerp. Maar, zoals het gebruik van het woord ‘avant’ al suggereert, gaat de biografische film over de periode voordat zij doorbreekt als couturier.

Coco avant Chanel is een niet zo heel boeiende biopic over de beroemde modeontwerpster. Hij behandelt haar tijd als chansonnière in een nachtclub, de jaren die ze doorbracht met de rijke lanterfanter Étienne Balsan (een mooie rol van Benoît Poelvoorde) en haar verliefdheid op de Britse zakenman Arthur ‘Boy’ Capel.

Ze voelt zich niet echt thuis in de adellijke beau monde en gaat uit verveling hoeden zonder tierelantijntjes ontwerpen. Haar ijver wordt afgezet tegen de ledigheid van Balsan, die het liefst met zijn paarden in de weer is.

De film mist een pregnante invalshoek en is eigenlijk een Franse variant op het al veel vertelde verhaal van de Amerikaanse droom. Over haar artistieke credo’s leren we weinig, behalve zinnetjes als „Ik weet wat ik níét wil” en haar afkeer van frutsels op kleren en hoeden. Minder is meer.

Zo kabbelt Coco avant Chanel door tot het 1913 is en Chanel haar eerste boetiek opent.

Minder is hier niet meer. Teleurstellend.

    • André Waardenburg