Bloedtest en praten werkt beter dan pil tegen hoest

Rotterdam. Huisartsen die bij hoestende patiënten een snelle bloedtest uitvoeren en een goed gesprek voeren, schrijven drie keer minder vaak antibiotica voor dan collega`s die dat niet doen. De patiënten genezen even snel. Ook zijn de patiënten net zo tevreden over de geleverde zorg. Dat schreven wetenschappers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum in het British Medical Journal. Met de bloedtest wordt de aanwezigheid van een ontstekingseiwit opgespoord. Alleen patiënten met een bacteriële infectie hebben baat bij antibiotica; tegen virussen helpen die niet. Antibiotica hebben vaak bijwerkingen en kunnen bovendien leiden tot resistentie bij bacteriën. Toch schrijven veel huisartsen onnodig vaak antibiotica voor bij lageluchtweginfecties.