Bij genre 'bromance' zijn scheten en boeren oké

I Love You, Man Regie: John Hamburg. Met: Paul Rudd, Jason Segel. * * * scene uit de film I Love You, Man (2009) FOTO: Paramount Paramount

I Love You, Man

Regie: John Hamburg. Met: Paul Rudd, Jason Segel. * * *

„I love you, man”, roept Peter Klaven voor het altaar tegen zijn beste vriend Sydney Fife, maar niet omdat deze twee boezemvrienden echt met elkaar in het huwelijk gaan treden. Dat hoeven wij, de toeschouwers alleen maar te denken. Nadat we al een hele film lang hebben gelachen om de o la la-achtige grappen van deze onvervalste bromance.

Bromance, een samentrekking van brother en romance, is op dit moment Hollywoods populairste filmgenre. Het leert mannen dat mannenvriendschappen bestaansrecht hebben in een gefeminiseerde samenleving. Scheten en boeren zijn oké. Het genre is nog lang niet uitgespeeld, zo bleek afgelopen week in Cannes, waar de komedie Humpday zeer goede zaken deed. Daarin spreken twee vrienden dronken af een homopornofilm te maken, waar ze dan uit macho-overwegingen niet op kunnen terugkomen.

I Love You, Man volgt de patronen van de traditionele screwball comedy, maar draait de rollen om. Vriendloze (maar gelukkig verloofde) Peter gaat via een serie dates op zoek naar een best man (getuige) voor zijn huwelijk. Dankzij de camaraderie en de chemie tussen hoofdrolspelers Paul Rudd en Jason Segel is I Love You, Man een slappelachfilm met een hart. Misschien een te groot hart voor het lachen-gieren-brullen-publiek.

    • Dana Linssen