Beleggers: wanbeleid bij Heijmans

Aandeelhouders van Heijmans eisen een onderzoek naar mogelijk wanbeleid van het vorige bestuur. Ook moet schade die bij het verlieslatende bouwbedrijf is ontstaan, verhaald worden op de oud-bestuurders.

Dat hebben de Vereniging van Effectenbezitter (VEB), de belangenorganisatie van particuliere beleggers, en grootaandeelhouder Van Herk Groep gisteren geëist op de aandeelhoudersvergadering van Heijmans, waar de pers niet welkom was.

De afgelopen 15 jaar groeide Heijmans uit van een bescheiden bouwer tot een beursgenoteerd bedrijf met dochterondernemingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. Maar het succes sloeg om. Guus Hoefsloot, de voormalige bestuursvoorzitter, kondigde in anderhalf jaar tijd vijf winstwaarschuwingen af en over 2008 leed Heijmans 34 miljoen euro verlies op een omzet van 3,6 miljard euro. In 2005 bedroeg de winst nog 87 miljoen euro winst op een omzet van 2,8 miljard euro.

De VEB en Van Herk vinden het onverteerbaar dat Hoefsloot en bestuurder Jacques van der Hoven respectievelijk ontslagvergoedingen van 1,8 miljoen euro en ruim 2 miljoen euro meekregen toen zij vorig jaar vetrokken. Niet alleen moeten zij die vergoeding terugstorten, ook moet de geleden schade op hen verhaald worden, eisen Van Herk en de VEB. „Daar moet Heijmans alles aan doen. Tot aan de rechter toe”, zegt Gertjan van der Baan, directeur van Van Herk groep, dat 8,8 procent van de aandelen bezit. „Ook moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar onbehoorlijk bestuur en de hoogte van de schade.

Delta Lloyd, met een belang van 13 procent, was ook ontevreden over de vertrekpremies, maar wilde niet zo ver gaan als de VEB en Van Herk. Beleggingsdirecteur Alex Otto van Delta Lloyd vindt dat Heijmans het juridisch rapport waarin staat dat de premies niet verlaagd konden worden, moet openbaren en in de toekomst terughoudender moet zijn.

In de goede jaren, 2003 tot 2007, heeft Heijmans door slecht bestuur geld laten liggen, zegt Van der Baan. Heijmans voerde aan dat gestegen kosten voor materieel en personeel niet voldoende aan de klant konden worden doorberekend, waardoor de winst terugliep. Mede door de economische crisis moet Heijmans nu reorganiseren. De buitenlandse divisies worden verkocht, behalve Infrastructuur België, en de schuldpositie wordt afgebouwd.

Aandeelhouders hebben gisteren ingestemd met een aandelenemissie van 100 miljoen euro zodat Heijmans een onderhandse lening terug kan kopen. Heijmans zegt medio juni te reageren op de eisen van de aandeelhouders.