Amnesty: mondiale mensenrechtencrisis

De wereld verkeert „midden in een mensenrechtencrisis”, die bevorderd wordt door de verslechterende economische omstandigheden. „We zitten op een sociale, politieke en economische tijdbom die op het punt staat om te exploderen.”

Deze waarschuwende woorden staan in het jaarlijkse, mondiale mensenrechtenoverzicht van Amnesty International dat vandaag is gepubliceerd. Volgens Amnesty duwt de economische teruggang honderden miljoenen mensen meer richting armoede en werkloosheid, wat autoritaire regeringen en regimes gelegenheid geeft de rechten van hun burgers in te perken.

Van China, waar miljoenen arbeidsmigranten werkloos zijn geraakt, tot West-Afrika, waar voedsel- en brandstofprijzen structureel zijn gestegen, stuiten inwoners op „grotere repressie”. In Kameroen werden vorig jaar naar schatting honderd mensen doodgeschoten tijdens protesten tegen de stijgende prijzen.

Amnesty roept landen waar mensenrechten beter nageleefd worden op om tegenwicht te bieden aan de groeiende repressie. „Helaas”, schrijft Amnesty, richten machtige regeringen zich op hun eigen financieel-economische situaties „en negeren zij de bredere wereldcrisis”.

De VS worden geprezen om het besluit om het detentiecentrum in Guantánamo Bay te sluiten. Detentieomstandigheden elders in de VS zijn vaak echter onvoldoende, vindt Amnesty.

De EU „blijft ambivalent” over naleving van mensenrechten. Europa komt op voor vrijheid van meningsuiting en bescherming van mensenrechtenactivisten, maar in veel landen worden rechten van asielzoekers en illegalen onvoldoende nageleefd. In Nederland, aldus Amnesty, werden asielzoekers vorig jaar soms „buitensporig lang” gedetineerd.

Het rapport van Amnesty staat op nrc.nl/buitenland