Ahold heeft tegenvaller bij verkochte ketens

Supermarktconcern Ahold heeft in het eerste kwartaal van 2009 moeten inleveren. De nettowinst kwam uit op 196 miljoen euro tegen 261 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2008. De winst werd gedrukt door hoger uitvallende inkomstenbelastingen en een reservering van 66 miljoen euro die gedaan werd voor leasegaranties op de winkelpanden van de in 2005 afgestoten Amerikaanse ketens BI-LO en Bruno’s.

Deze supermarkten vroegen in het voorjaar uitstel van betaling aan, mogelijk een voorbode van faillissement. In dat geval zou Ahold de huur op zich moeten nemen. Eerder waarschuwde het concern al dat het tot een bedrag van 484 miljoen euro aansprakelijk gesteld kan worden.

Hoewel de winst met een kwart afnam, zijn de onderliggende bedrijfsresultaten bij Ahold nog steeds goed. De crisis speelt het concern in de kaart omdat mensen minder uit eten gaan en meer mensen thuis eten en dus meer boodschappen doen.

Eerder rapporteerde het concern al een omzetstijging van ruim 15 procent in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Naast het altijd sterk presterende Albert Heijn zijn ook de cijfers van de Amerikaanse dochters Stop&Shop/Giant Landover en Giant Carlisle goed. De operationele marge steeg er naar 4,9 procent, heel dicht bij Aholds doel van 5 procent. Het verbeterprogramma dat Ahold in de VS doorvoerde, lijkt ook op lange termijn het rendement te verbeteren. Ahold haalt de helft van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Het Tsjechische en Slowaakse onderdeel Albert/Hypernova blijft achter bij de rest van het concern en boekte in het eerste kwartaal een omzetdaling van 3,9 procent. Jan van Dam, nu nog directeur van Aholds drogisterijketen Etos, zal vanaf augustus het roer bij Albert/Hypernova overnemen.

Aholdwil nog steeds zijn belang in de Portugese supermarktketen JMR (kwartaalomzet 12 miljoen euro) van de hand doen. Net als het reeds verkochte Schuitemabelang staat JMR daarom in de boeken als reeds afgescheiden onderdeel.

Aandeelhouders waren gematigd positief. Op een algemeen dalende beurs leverde het aandeel Ahold rond het middaguur 2 procent in en kwam uit op 8,73 euro.