Voorkeur Radio, televisie en internet

EénVandaag. Aandacht voor de uitspraak, vandaag, van het kort geding dat de ouders van een talentvolle schaatser hebben aangespannen tegen de schaatsbond KNSB en de Dopingautoriteit omdat tijdens en na een dopingcontrole de privacywetgeving zou zijn overtreden. De KNSB noemde zijn naam tegenover een journalist en zijn (rit)tijden werden verwijderd uit de voor iedereen toegankelijke online database van de bond na een positieve test. De schaatser ontkent doping te hebben gebruikt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Aan de vooravond van de verkiezingen voor het Europees Parlement staan Barry Madlener van de PVV en Hans van Baalen van de VVD in een tweestrijd tegenover elkaar: een euroscepticus versus een eurofan. Verder is er aandacht voor de nieuwe ontwikkelingen rondom Fred Spijkers, de bekendste klokkenluider van Nederland, die nog steeds in gevecht is met het ministerie van Defensie. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Gesprek met Geert Schellekens, voorzitter van Stichting Vrijwillig Leven, die zelfbeschikking over het levenseinde nastreeft. Schellekens werd wegens stervenshulp aan een 80-jarige vrouw door de rechtbank ter verantwoording geroepen en kijkt vooruit naar het vonnis aanstaande vrijdag. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Oud-keeper Hans van Breukelen praat over doelman Edwin van der Sar, in dienst bij Manchester United, die later op de avond voor de derde keer de Champions League kan winnen. Rianne van Dorst, aka Elle Bandita, vertelt over haar optreden op The Great Escape Festival in Brighton. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

Future Express. Documentaireserie van Rob Hof over een reis door 26 landen en over zes continenten. Afl.: Afgewezen liefde. Van Istanbul in het westen naar Kars in het conservatieve oostelijke deel van Turkije. Ontmoeting met de jonge Sevda die probeert zich met haar provocerende en kleurrijke kunst los te maken van het verstikkende dorpsleven. Ned.2, 20.50-21.25u.

Profiel: Gerard Schellekens. Ingenieur Gerard Schellekens (72) is sinds de oprichting in 1996 voorzitter van de Stichting Vrijwillig Leven (SVL). Hij zet zich in voor zelfbeschikkingsrecht, met name waar het gaat om mensen die op een zelfgekozen tijdstip op een waardige manier hun leven willen beëindigen. Wat bezielt Schellekens om zich zo voor dit doel in te zetten? Ned.2, 22.55-23.30u.

documentaire

Armando Ianucci: Milton’sheaven and hell. Schrijver, komiek en producer Armando Iannucci vindt het bekende vers Paradise Lost van de Britse dichter John Milton (1608-1674) geniaal. In de documentaire reist Ianucci door leven en werk van Milton en geeft hij zijn eigen gepassioneerde antwoord op het gedicht. BBC 2, 22.00-23.00u.

VPRO’s Import: Het fort. Documentaire over het asielzoekerscentrum in Vallorbe in Zwitserland, waar 200 mannen, vrouwen en kinderen wachten op een beslissing of ze wel of niet worden toegelaten. Zwitserland is het fort van Europa, met de strengste toelatingseisen voor asielzoekers. Slechts 1 procent wordt erkend als asielzoeker, de anderen moeten binnen 24 uur Zwitserland verlaten. De regisseur volgt een aantal asielzoekers en laat in het midden wie er wel en niet erkend worden. De interviews tonen aan dat het niet eenvoudig is om te beoordelen of verhalen wel of niet waar zijn. Ned.2, 23.30-0.35u.

Nooitgedacht. Rik Torfs praat met acteur, regisseur en Studio 100-baas Gert Verhulst over de eerste sigaret, het eerste meisje, kinderangsten, burn-out, de extase van een schranspartij, brandende liefde en de zoektocht naar God. „Soms vervloek ik mijn ouders omdat ze mij geen geloof hebben ingelepeld.” Canvas, 22.55-23.40u.

sport

Finale UEFA Champions League: Barcelona-Manchester United. Voorbeschouwing, vanaf 20.35 een rechtstreeks verslag met in de pauze een voorlopige analyse, de bekeruitreiking en een nabeschouwing. Tom Egbers presenteert vanuit de studio, bij hem is voetbaldeskundige Youri Mulder. Jack van Gelder is op het veld met voetbaltrainer Ronald Koeman. Ned.3, 20.15-23.15u.

Tennis: Roland Garros. Dagelijks rechtstreeks verslag van het grandslamtoernooi op Roland Garros in Parijs. Ook te volgen via Canvas (vanaf 11.15u.) en nos.nl. Ned.1, 11.00-17.25u.