Veel taken voor nieuwe trainer Martin Jol bij Ajax

Trainer Martin Jol (53) krijgt bij Ajax een omvangrijk takenpakket. De oefenmeester werd gisteren voor drie jaar vastgelegd door de Amsterdamse voetbalclub. Ajax bereikte bovendien een akkoord over een afkoopsom met zijn werkgever Hamburger SV, waar Jol nog een jaar onder contract stond.

Volgens algemeen directeur Rik van den Boog krijgt Jol de verantwoordelijkheid over het aan- en verkoopbeleid, de scouting en de jeugdopleiding. Hij gaat rechtstreeks rapporteren aan de algemeen directeur. Van den Boog in een persbericht: „Martin beschikt over alle kwaliteiten die de nieuwe trainer in onze optiek zou moeten hebben. Hij heeft ervaring in binnen- en buitenland opgedaan, werkte bij grote en minder grote clubs en toonde daarbij aan het maximale uit zijn spelers te kunnen halen. Daarnaast wil hij talentvolle spelers een kans geven.”

Jol, die ook in 2005 bij Ajax in beeld was, bleek in de onderhandelingen snel te paaien toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij voor meerdere jaren de technische baas wordt in de Arena. „Ajax is een fantastische club en ik heb ontzettend veel zin daar aan de slag te gaan”, aldus Jol in het persbericht van Ajax. „Ik krijg een zeer uitgebreid pakket met verantwoordelijkheden. Ik kijk er naar uit om terug te keren naar Nederland.”

Op een persconferentie van HSV werd duidelijk dat Jol niet te veel hoefde aan te dringen voor ontbinding van zijn contract. Er waren al enige verschillen van inzicht over het te voeren beleid. Jol verlangde extra investeringen in spelers om volgend seizoen mee te kunnen doen om de Duitse titel.

De oud-coach van onder meer Roda JC, RKC en Tottenham Hotspur wordt waarschijnlijk geassisteerd door John van ’t Schip, die nog een jaar contract heeft bij Ajax. Vandaag zal, na nieuwe gesprekken met Jol, bekend worden gemaakt of het gerucht klopt dat ook technisch manager Danny Blind terugkeert als veldtrainer.

De directie van Ajax zal met Jol ook overleg voeren over het huidige spelersbestand. De verbleekte topclub toonde in de winterstop tevergeefs interesse in FC Twentespeler Eljero Elia. De linkerspits kan naar diverse Europese topclubs, maar wil nog een tussenstap maken. Daarvoor had hij HSV op het oog omdat Jol daar trainer was, die hij kent uit Den Haag. Nu de oefenmeester naar Ajax gaat, wordt die club voor hem weer een optie. Het is de vraag of Jol de prioriteiten legt bij een aanvaller.