Veel Duitsers komen winkelen in Limburg

Een groeiend aantal Duitsers komt voor inkopen en winkelen naar Limburg. Hun bestedingen zijn de afgelopen twee jaar met 42 procent toegenomen en bedragen nu 936 miljoen euro per jaar. Vooral koffie en verse producten zijn gewild. Limburgers kopen voor 244 miljoen euro in Duitsland.

Dit blijkt uit de Monitor Grenzeloos Winkelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Kamer van Koophandel, de provincie Limburg en zes Limburgse gemeenten.

De Belgen besteedden 264 miljoen euro in Nederlands Limburg (25 procent). Andersom wordt er voor 145 miljoen euro gekocht (min 4 procent). De balans zou heel anders uitvallen als in het onderzoek ook het benzinepomptoerisme was meegeteld. Vanwege de lagere benzineprijzen gaan veel Nederlanders uit het grensgebied in België tanken. De Belgen kopen in Nederland vooral wasmiddelen, frisdrank en luiers.

De populairste bestemming bij consumenten uit het nabije buitenland is Maastricht, maar in Venlo en Roermond geven ze meer uit. Laatstgenoemde stad heeft de afgelopen jaren flinke slagen gemaakt: de stad bouwde een outletwinkelcentrum en een aantal grootschalige winkels.

De verwachting is dat Roermond nog verder kan groeien. Sinds kort bestaat er een directe autosnelwegverbinding met Duitsland, waardoor de reistijd met het Ruhrgebied flink is afgenomen.