Sri Lanka wil leger uitbreiden met 100.000 militairen

Colombo. Sri Lanka wil zijn leger met zeker 100.000 militairen versterken om te voorkomen dat de Tamil Tijgers zich kunnen hergroeperen en weer in opstand kunnen komen. Dat heeft legerleider Sarath Fonseka gezegd op de staatstelevisie. In een toespraak haalde hij uit naar Westerse regeringen en internationale hulporganisaties. ”Er kunnen personen in het buitenland zijn die een nieuwe leider propageren en terug proberen te komen”, zei Fonseka. Vorige week versloeg het Sri-Lankese leger na een kwart eeuw oorlog de rebellen in hun laatste territorium in het noord-oosten van het land. Volgens Fonseka zijn meer manschappen nodig om onder andere de resterende zelfmoordkaders van de rebellen op te sporen. De legerleider beschuldigde buitenlandse regeringen ervan alleen te hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de laatste weken van de oorlog om het leiderschap van de Tamil Tijgers te redden. Hun intentie zou zijn geweest om Sri Lanka te destabiliseren ”zoals het Midden-Oosten, met een onoplosbaar probleem”. De leider van de rebellen werd vorige week door het leger gedood.