'Relatie van China met Afrika is neokoloniaal'

Afrikaanse landen profiteren te weinig van de snel groeiende handelsbetrekkingen met China. De economische relatie tussen Afrika en China volgt „grotendeels een koloniaal en neokoloniaal patroon”.

Dat stelt het African Labour Research Network (ALRN), een partner van de vakbondskoepel FNV, in een vandaag gepresenteerd rapport. Het 421 pagina’s tellende rapport, gebaseerd op onderzoek in tien Afrikaanse landen, toont volgens het ALRN aan dat „het karakter van de huidige handelsrelatie moet veranderen, als Afrika substantieel wil profiteren van handel met China”.

Afrikaanse regeringen zien China als een alternatief voor westerse, „neokoloniale” partners en als bron van investeringen, maar Afrikaanse werknemers ondergaan vaak negatieve gevolgen van de handel met China, stelt het ALRN.

Chinese werkgevers – vaak (semi-) overheidsbedrijven – schenden volgens het ALRN internationale conventies over arbeid. Werkgevers verbieden lidmaatschap van vakbonden en weigeren gelijke betaling voor gelijk werk. In Zambia zou een Chinese kopermijn zijn personeel 30 procent minder betalen dan andere kopermijnen in het land doen.

Winkeltjes waar goedkope Chinese producten worden verkocht, kosten volgens het ALRN „duizenden” banen in onder meer Ghana, Zuid-Afrika en Nigeria. Het ALRN roept regeringen op om de belangen van hun bevolking beter te behartigen, door bijvoorbeeld documenten over arbeidswetten te vertalen in het Chinees.