Raborenners gehoord in dopingaffaire

Wielrenners van de Rabobankploeg zullen in Oostenrijk worden gehoord in verband met een dopingaffaire. Advocaat Eric Vilé van de Nederlandse ploeg zegt dat de renners vrijwillig zullen meewerken.

„We hebben een brief ontvangen van het Bundeskriminalamt met het verzoek om mee te werken aan een onderzoek”, aldus Vilé. „De betrokken renners zien er geen enkel probleem in om gehoord te worden. Ze zijn geen verdachten en hebben niets te verbergen.” Vilé wilde niet zeggen om welke renners het gaat en wanneer de verhoren zullen plaatsvinden.

Ook woordvoerder Luuc Eisenga van de Raboploeg, die momenteel in de Ronde van Italië de leiderstrui van kopman Denis Mensjov verdedigt, noemt geen namen. „We hebben direct onze onvoorwaardelijke medewerking toegezegd. Maar we hebben geen enkele informatie gekregen dat een van onze renners iets verkeerds heeft gedaan.”

Het is voor het eerst dat de Raboploeg officieel bij de Oostenrijkse affaire betrokken raakt. Begin 2008 begon justitie een onderzoek naar de Weense bloedbank Humanplasma, waar topsporters van 2002 tot en met 2005 illegale bloedtransfusies zouden hebben ondergaan. De Duitse televisiezender ARD noemde namen van atleten, biatleten en renners, onder wie de oud-Raborenners Michael Rasmussen en Michael Boogerd en de Raborenners Joost Posthuma, Pieter Weening en Denis Mensjov. De renners ontkenden, de ARD bood excuses aan.

Vorige week werd bekend dat de Oostenrijkse justitie een onderzoek start naar de renners Bernhard Kohl en Rasmussen. Hun manager Stefan Matschiner heeft onlangs een paar dagen vastgezeten voor verhoor. Justitie verdenkt hen van de aanschaf van een mobiele bloedcentrifuge, die ook zou zijn verhuurd aan andere sporters. In dit verband doken opnieuw namen op van (ex-) Raborenners. Dopinggebruik is voor de Oostenrijkse wet niet strafbaar, handel in verboden producten wel.

Kohl, die in 2003 en 2004 bij de Rabo-opleidingsploeg reed, werd wegens gebruik van de epovariant cera in de Tour van 2008 voor twee jaar geschorst. Hij maakte deze week bekend te stoppen met wielrennen. „Zonder doping kun je niet met gelijke kansen meedoen in de internationale top”, zei hij. Rasmussen werd in 2007 door de Raboploeg in de gele leiderstrui uit de Tour gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats in de voorbereiding en is inmiddels tot medio 2010 geschorst.

Sponsor Rabobank heeft zich sinds de start van het wielerplan in 1996 steeds scherp uitgesproken tegen dopinggebruik. „Als iemand doping gebruikt dan vliegt hij eruit, en als dopinggebruik in de ploeg structureel is trekken we de stekker eruit”, herhaalde het lid van de raad van bestuur Piet van Schijndel na de affaire-Rasmussen in 2007. Bij recente dope-affaires in Spanje (Operacion Puerto 2006) en Duitsland (Freiburg 2009) bleef de ploeg buiten schot. De aankondiging van de verhoren in Oostenrijk komt uitgerekend op een moment dat de ploeg volop in de internationale belangstelling staat, met Mensjov als leider in de Giro.