Raad van Europa zoekt toenadering tot Wit-Rusland

Straatsburg. De Raad van Europa heeft gisteren voorgesteld de speciale status van Wit-Rusland te herstellen. De status die het land in 1992 bij de organisatie kreeg, werd in 1997 opgeschort wegens gebrek aan democratische ontwikkelingen en schending van mensenrechten. De Raad van Europa vindt dat het land recentelijk maatregelen in de goede richting heeft genomen. Voorbeelden zijn het vrijlaten van politieke gevangenen en het toestaan van een oppositiebeweging. De raad wil nu de politieke dialoog met de Wit-Russische autoriteiten aangaan om het land dichter bij haar democratische standaarden te brengen. Er blijven ook redenen tot zorg over de situatie in Wit-Rusland. Er heerst een gebrek aan politieke vrijheden en mediavrijheid en het electorale proces verloopt ondemocratisch. Daarnaast kan in het voormalige Sovjetland nog altijd de doodstraf worden opgelegd. Het afschaffen hiervan vormt een voorwaarde om tot de Raad van Europa te kunnen toetreden. Het land van president Aleksandr Loekasjenko is het enige Europese land dat geen lid is van de raad.