Oude mappen, verse koffie

Komen ze toch nog een beetje samen. Maar wel negen jaar later dan ooit gewenst. Tijden van crisis kunnen voor verbroedering zorgen.

In het jaar 2000 wilden de Nederlandse kantoorinrichters Ahrend en Samas fuseren om gezamenlijk kantoren te gaan voorzien van bureaus en stoelen, van punaises en kopieerpapier. Het mocht niet zo zijn. De ook al Nederlandse concurrent Buhrmann lag dwars en deed een vijandig bod op beide ondernemingen. Met als doel de trots van met name Ahrend, het meubilair, direct weer door te verkopen.

Ook dat snode plan ging niet door. Twee families met oud geld, de Brenninkmeijers en de Van der Vorms, kochten via het vehikel Stonehaven van hun investeringsmaatschappijen Egeria en HAL aandelen van Ahrend op en namen het bedrijf uiteindelijk over. Het gold als de eerste geslaagde vijandige overname in Nederland. Al noemde toenmalig Ahrendtopman Hans Koenders het liever een niet-vriendelijke overname. HAL was al tien jaar lang een belangrijk aandeelhouder van zijn bedrijf. Samas verkocht zijn kantoorartikelen toch aan Buhrmann en ging door met zijn meubelen.

Zonder veel succes, sindsdien heeft Samas lopen kwakkelen. Een mislukt IT-project en de huidige crisis worden het bedrijf te veel. In het ene na het andere land verkoopt Samas zijn dochters om de schulden bij banken af te lossen. Nu ook in Nederland. Samas Benelux werd gisteren aangeschaft door twee investeringsmaatschappijen. Het onbekende Tinseltown Investments. En Stonehaven, dat verklaarde – voor wat het waard is – dat Ahrend en Samas wel gescheiden op de markt zullen blijven opereren. Een koopje van 5 miljoen euro.

Crisistijd is een goede periode om overnamepogingen uit het verleden weer tot leven te wekken. In 2003 wilde Ad Veenhof als baas van de huishoudelijke apparaten van Philips heel graag de Italiaanse espressomachinefabrikant Saeco en de scheermesjesfabrikant Schick Wilkinson overnemen. Zijn baas Gerard Kleisterlee hield het tegen. Ook toen was het recessietijd en Philips moest even op zijn tellen passen. Veenhof, de man die de Senseo en Cool Skinshavers tot succesverhalen had gemaakt, vertrok en werd topman van voedingsconcern Wessanen waar hij dit jaar sneuvelde.

De werkloze Veenhof zag deze week Philips toch Saeco overnemen. Volgens Italiaanse media voor ongeveer 200 miljoen euro. Niet veel voor een bedrijf met een omzet van 318 miljoen euro en meer dan Saeco in 2003 had moeten opbrengen.

De markt voor overnames trekt weer aan, zo wordt voorspeld. Tijd om oude plannetjes af te stoffen.

Daan van Lent

    • Daan van Lent