Noord-Korea dreigt Seoul met aanval

Noord-Korea heeft Zuid-Korea gedreigd met een aanval, omdat dit buurland lid is geworden van een internationale alliantie die schepen kan onderscheppen indien die ervan worden verdacht materiaal voor massavernietigingswapens te vervoeren.

Zuid-Korea werd gisteren lid van de zogeheten anti-proliferatiegroep, onder leiding van de Verenigde Staten, die de internationale scheepvaart controleert op aanwezigheid van onderdelen voor nucleaire, chemische of biologische wapens.

Het regime in Pyongyang noemt de stap van Zuid-Korea een „oorlogsverklaring” en dreigt met een „krachtige aanval” als zijn schepen worden onderschept. Volgens het Noord-Koreaanse staatsagentschap KCNA acht het land zich niet langer gebonden aan de wapenstilstand die in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog.

Noord-Korea zou inmiddels een begin hebben gemaakt met het reactiveren van de kerninstallatie in Yongbyon. Deze was in 2007 gesloten in het kader van een overeenkomst met de landen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland.

Het regime had als daad van goede wil de koeltoren ontmanteld, maar kondigde in april na internationaal protest tegen de lancering van een lange afstandraket aan dat de reactor weer opgestart zou worden. De reactor produceert plutonium waarmee kernbommen gemaakt kunnen worden. Zuid-Koreaanse bronnen melden vandaag dat Amerikaanse spionagesatellieten stoom hebben gezien bij Yongbyon, wat op een herstart zou duiden.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat Noord-Korea afgelopen nacht opnieuw vanaf de oostkust een raket voor de korte afstand heeft gelanceerd, de zesde in de afgelopen dagen. Volgens waarnemers zijn de lanceringen deels bedoeld om de VS en Zuid-Korea te verhinderen verkenningsvluchten boven Noord-Korea uit te voeren.

Noord-Korea voerde maandag een ondergrondse kernproef uit en ontlokte daarmee internationaal felle reacties. De VN-Veiligheidsraad werkt een resolutie om de nucleaire proef van maandag te veroordelen, eventueel met economische sancties. Terwijl de VS en Japan een harde lijn voorstaan tegenover Noord-Korea zijn Rusland en China beducht om Pyongyang tot het uiterste te drijven. (Reuters, AP, BBC)