Niet het pakje uit de klassieke filmscène

(Foto Julien's Auctions/AP) This image released by Julien's Auctions shows a Marilyn Monroe leotard costume made of chiffon and net with fitted fishnet overlay and rhinestones. This costume is believed to have been designed by William Travilla and allegedly intended to be worn for Marilyn to sing "Diamonds Are a Girl's Best Friend" in the movie "Gentlemen Prefer Blondes" but deemed inappropriate by the censors. Julien's Auctions Summer Entertainment Sale will feature memorabilia from Marilyn Monroe and Elvis Presley on June 26 and June 27, 2009, in Las Vegas. (AP Photo/Julien's Auctions)
(Foto Julien's Auctions/AP) This image released by Julien's Auctions shows a Marilyn Monroe leotard costume made of chiffon and net with fitted fishnet overlay and rhinestones. This costume is believed to have been designed by William Travilla and allegedly intended to be worn for Marilyn to sing "Diamonds Are a Girl's Best Friend" in the movie "Gentlemen Prefer Blondes" but deemed inappropriate by the censors. Julien's Auctions Summer Entertainment Sale will feature memorabilia from Marilyn Monroe and Elvis Presley on June 26 and June 27, 2009, in Las Vegas. (AP Photo/Julien's Auctions) Associated Press

De titel van veilingstuk 735 van Julien’s Auctions Summer Sale is MARILYN MONROE LEOTARD COSTUME FROM UNKNOWN FILM.

Dat is de waarheid, maar de waarheid verkoopt niet. Daarom zit er een verhaal aan het zijden pakje, overspannen met visnet en beplakt met nepdiamanten en glittertjes. Het verhaal staat in de beschrijving van veilingstuk 735.

Het pakje zou bedoeld zijn voor de film Gentlemen Prefer Blondes (1953). Het was de bedoeling dat Marilyn Monroe het zou dragen tijdens het zingen van Diamonds Are a Girl’s Best Friend, inmiddels een klassieke filmscène. Het kledingstuk zou door censors afgekeurd zijn omdat het te sexy was.

Madonna deed Monroe na in de videoclip van Material Girl, maar de oermoeder van het liedje en de bijbehorende entourage is Carol Channing. Zij zong het in de Broadway-versie van Gentlemen Prefer Blondes in 1949. En die show was weer gebaseerd op het boek van de Amerikaanse Anita Loos (geen Nederlandse, maar Franse voorouders) uit 1925.

Maar goed, uiteindelijk droeg Marilyn Monroe iets anders in de film. Een felroze jurk, die keurig de heupen en bovenbenen bedekt.

Het pakje op de foto, dat dus niet in de film te zien is, moet 2.000 tot 4.000 dollar opbrengen. De eigenaar krijgt er een ansichtkaart bij waarop Monroe het draagt. Dat dan weer wel.