Nederlander aast op Vlaamse stem

Na zo veel jaren in België is zijn ‘g’ wel wat zachter geworden. Maar Derk Jan Eppink heeft nog steeds een Nederlands paspoort. Het verhindert niet dat de oud-journalist en oud-medewerker van eurocommissaris Frits Bolkestein voor een Belgische partij meedoet aan de Europese verkiezingen. Dat kan volgens Europese regels.

Eppink staat tweede op de Lijst Dedecker, een afscheiding van de liberale partij. Aangezien de naamgever van deze partij, oud-judocoach Jean-Marie Dedecker, wel de lijst aanvoert, maar niet van plan is te gaan ‘zetelen’, is de kans voor Eppink groot.

Maar elke stem telt en dus gaat Eppink folderen op de markt in Lochristi, zijn woonplaats vlak bij Gent. Er hangt een geur van gebraden kip op de markt. Maar Eppink blijkt niet de enige Nederlander. „Ik mag niet stemmen!”, roept een vrouw die snel doorloopt als hij haar een folder wil geven. De vier woorden klinken on-Vlaams. Ze heeft het over de regionale verkiezingen die volgende week ook worden gehouden in België. Daar mag ze als Nederlandse in Lochristi niet aan meedoen.

Eppink: „Maar voor Europa mag u wel stemmen hoor.”

„Europa? Dát is niet interessant”, zegt de vrouw. En weg is ze.

Partijgenoten van Eppink lachen. Zo kennen ze de ‘Hollanders’ weer. Altijd kritisch over ‘Brussel’.

In België lijkt er soms maar één ding te zijn waarover alle politici het eens zijn: dat Europa een goede zaak is. Oud-premier Dehaene is Europees lijsttrekker voor de Vlaamse christen-democraten. Oud-premier Verhofstadt voor de Vlaamse liberalen. De partij van Derk Jan Eppink is wel kritisch over Europa. Ze is tegen een lidmaatschap van Turkije.

Eppink wil zich in het Europees Parlement aansluiten bij een grote fractie. Bij de Europese liberalen (waartoe VVD en D66 behoren). Of bij de Britse Conservatieven, die een nieuwe Europese fractie willen vormen. Hij voelt er niks voor alleen te blijven, zoals de PVV overweegt. „Je moet meedoen aan het coalitiespel”, zegt Eppink. „Anders hoort niemand je meer na een half jaar.”

    • Jeroen van der Kris