Martin Jol voor drie jaar hoofdtrainer van Ajax

Martin Jol wordt de nieuwe trainer van Ajax. Hij tekent een contract voor drie jaar. De voetbalclub uit Amsterdam heeft met zijn huidige werkgever Hamburger SV overeenstemming bereikt over de Haagse oefenmeester, die in de Duitse havenstad nog een verbintenis had voor een seizoen. Eerder waren Jol en Ajax het al eens geworden. „Ajax biedt me een mooie kans met oog op de lange termijn”, zei de oud-voetballer van onder meer ADO Den Haag, FC Twente en Bayern München. „Ik krijg een zeer uitgebreid pakket met verantwoordelijkheden. Ajax is een fantastische club en ik heb ontzettend veel zin om er aan de slag te gaan. Ik kijk er erg naar uit terug te keren naar Nederland.”

Jol is de opvolger van Marco van Basten, die onlangs ontslag nam bij Ajax. Directeur Rik van den Boog wist de trainer in twee dagen los te weken bij HSV. Jol (53) wordt bij Ajax hoofdtrainer van het eerste elftal en krijgt de verantwoordelijkheid over het aan- en verkoopbeleid, de scouting en de jeugdopleiding. Hij gaat rechtstreeks rapporteren aan Van den Boog. De directeur van Ajax: „Jol bekleedt de belangrijkste positie binnen een voetbalclub, dus we zijn zeer zorgvuldig te werk gegaan. Martin beschikt over alle kwaliteiten die de nieuwe trainer van Ajax in onze optiek zou moeten hebben. Hij heeft ervaring in binnen- en buitenland opgedaan, werkte bij grote en minder grote clubs en toonde daarbij aan het maximale uit zijn spelers te kunnen halen. Daarnaast wil hij talentvolle jeugdspelers een kans geven, wat voor ons van elementair belang is.”

Ajax had aanvankelijk moeite met Jols salariseisen. Naar verluidt zou hij 2,5 miljoen euro verdienen bij HSV. Verder was Ajax niet geïnteresseerd in de technische staf van Jol.

De oud-speler kwam als trainer in het betaald voetbal dankzij een journalist die bestuurslid Nol Hendriks van Roda JC tipte over Jols goede resultaten bij Scheveningen, dat hij algemeen amateurkampioen maakte. Met de club uit Kerkrade won Jol in 1997 de beker en ook bij RKC was hij relatief succesvol. Op een hoger niveau, met Tottenham Hotspur, eindigde hij twee jaar in de top-vijf van de Engeland. Afgelopen seizoen deed Jol met HSV in Duitsland lang mee om de titel. Ook haalde zijn team de halve finales van de UEFA Cup.

Ajax wendde zich tot Jol nadat Morten Olsen geen toestemming kreeg van de Deense voetbalbond om een duobaan aan te gaan. De club wilde hem zijn functie als bondscoach van Denemarken laten combineren met het trainerschap bij Ajax. Eerder lieten Co Adriaanse en Frank Rijkaard weten geen interesse te hebben.