KPN krijgt boete voor de ongebruikte UMTS-licentie

Rotterdam. KPN-dochter Telfort moet een boete van 5 miljoen euro betalen omdat het zijn UMTS-netwerk voor snelle mobiele datadiensten onvoldoende heeft ontwikkeld. Dat heeft het Agentschap Telecom in een brief aan KPN laten weten. De overheidsinstantie verwijt KPN dat het de concurrentie blokkeert door frequenties ongebruikt op de plank te laten liggen. De boete kan oplopen tot 40 miljoen euro. De UMTS-frequenties werden in 2000 geveild aan vijf mobiele aanbieders, op voorwaarde dat ze binnen zeven jaar een compleet netwerk zouden hebben. Mobiele aanbieders moeten in ieder geval UMTS kunnen leveren in gemeenten van meer dan 25.000 inwoners, op luchthavens en langs alle belangrijke verkeersaders. Telfort kreeg in 2008 al te horen dat het niet aan de eisen voldeed. KPN, dat Telfort in 2005 overnam, laat Telfort-klanten gebruik maken van KPN`s eigen UMTS-netwerk. De Telfort-frequenties blijven goeddeels onbenut.