Kamermeerderheid voor verbod op pelsdierhouderij

DEN HAAG. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich gisteren uitgesproken voor een verbod per 2018 op de pelsdierhouderij. De nertsenfokkers kunnen in het voorstel geen financiële compensatie verwachten. Met SP en PvdA, de initiatiefnemers van het wetsvoorstel, vinden ook GroenLinks, PVV, D66 en de Partij voor de Dieren dat er jaarlijks geen 5 miljoen dieren vergast mogen worden voor bont, een product waar een alternatief voor is. Krista van Velzen (SP) stelt: ”Het produceren van bont is geen redelijk doel om een dier te houden en doden”. SGP, CDA en VVD hameren op een goede financiële afwikkeling, net als de ChristenUnie. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders denkt dat het voorstel de eindstreep niet haalt. ”Kamerleden hebben nog veel vragen; de onderbouwing is erg mager”, aldus directeur Wim Verhagen. Verhagen zou het een schande vinden als de Kamer niet met compensatie komt. ”Kamerleden schermen in het debat vaak met ethiek, maar dat zou pas onethisch zijn.”