Ingrijpende reorganisatie bij Shell

Energiebedrijf Shell gaat zijn bedrijfsstructuur ingrijpend reorganiseren. Hiermee drukt de aankomend bestuursvoorzitter Peter Voser meteen zijn stempel op de toekomst van het olie- en gasconcern.

Volgens een woordvoerder van Shell is nog niet duidelijk hoeveel het concern denkt te gaan besparen met de reorganisatie. Of hoeveel banen er zullen verdwijnen. Maar de woordvoerder voor Shell Amerika heeft tegen persbureau AP al gezegd dat de reorganisatie met name grote impact zal hebben op de 2.000 banen op het hoofdkantoor in Den Haag. Bij Shell werken in totaal 102.000 mensen.

De nieuwe bedrijfsstructuur legt meer nadruk op exploratie en productie van olie en gas, op het tijdig opleveren van grote projecten, en op technologie. „Voser gaat hiermee verder op het pad dat de huidige bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer al had gekozen”, zegt de woordvoerder. „Maar Voser maakt wel extra vaart.” Voser is nu nog financieel bestuurder van Shell, maar zal op 1 juli de functie van bestuursvoorzitter van Van der Veer overnemen.

Met de reorganisatie probeert Shell in te spelen op de moeilijke omstandigheden in de energiesector. De olieprijzen zijn laag, de kosten voor materieel en personeel liggen hoog. Daarnaast heeft Shell gezegd te zullen vasthouden aan de geplande investering van circa 31 miljard dollar (22 miljard euro) dit jaar. Verder moet het zo’n 4 miljard euro extra investeren om de pensioenen te steunen, en heeft het aandeelhouders beloofd het dividend dit jaar te verhogen. Door al deze verplichtingen zullen de schulden bij het olie- en gasconcern flink oplopen.

Het vertrek van bestuurslid Linda Cook, dat gisteren werd aangekondigd, is onderdeel van de reorganisatie. De divisie die zij leidde wordt opgeknipt en ondergebracht in nieuw op te richten divisies. Voor exploratie en productie komen er twee divisies, een voor Noord- en Zuid-Amerika, en een voor de rest van de wereld. Er komt een nieuwe divisie die zich specifiek bezighoudt met het opleveren van grote projecten, waarvan Shell er ongeveer een dozijn heeft, onder meer in Qatar, Rusland en Brazilië. Alle operationele divisies worden geleid door mannen. Na het vertrek van Cook, officieel per 1 juni, zitten er geen vrouwen meer in het bestuur. En ook geen Nederlanders meer.