Ik denk niet dat Depeche Mode komt

De weersvoorspellingen zijn prachtig, maar toch heeft Pinkpopbaas Jan Smeets grote zorgen. Depeche Mode, een van hoofdacts van de veertigste editie van het festival, dreigt af te zeggen vanwege gezondheidsproblemen van zanger Dave Gahan.

Komt Depeche Mode nu wel of niet?

„We hadden eigenlijk al uitsluitsel moeten hebben. Het wordt in elk geval steeds onwaarschijnlijker. Vermoedelijk annuleert de groep de eerste helft van de tournee. Classic Werchter op 20 juni wordt in dat geval de plek waar Depeche Mode de optredens hervat.”

Heeft u voor dit soort gevallen een lijst met reserves achter de hand?

„Nee. Je kijkt wie in de buurt zijn. Rock am Ring komt na ons. Daar spelen tachtig groepen, maar ze zijn niet allemaal van de categorie Depeche Mode. Een deel van de bands daar zou ik nog liever inruilen voor een afscheidsconcert van Krezip. Maar dan beginnen mensen weer dat die groep al eens geweest is. Of ze vinden een Nederlandse act een zwaktebod. Ik heb Oasis genoemd. Die band repeteert voor drie concerten in Manchester. Maar daar willen ze mee doorgaan. Oasis komt dus definitief niet. The Prodigy doet een promotietour door de Verenigde Staten. Hun nieuwe album doet het daar kennelijk goed. Ze kunnen een zak met geld op Pinkpop komen halen, maar dan laten ze misschien kansen liggen in Amerika met veel grotere financiële gevolgen. Ze zouden voor ons in elk geval een concert in Los Angeles moeten afzeggen.”

Heeft u nog meer alternatieven?

„Ik wil niet speculeren. Straks komen mensen speciaal voor een band, die dan uiteindelijk ook niet komt opdagen. Bovendien laad je de verdenking op je dat je alleen maar lawaai schopt om het effect.”

    • Paul van der Steen