Het commissielid

(Foto's Johannes van Assem) foto Johannes van Assem 18-05-2009, utrecht Domenica Ghidei (lid commissie gelijke behandeling), meetlat Assem, Johannes van

Domenica Ghidei Biidu (46)

Land van herkomst: EritreaIn Nederland sinds: 1979Werk in Nederland: lid Commissie Gelijke Behandeling (sinds 2005)Werk in Eritrea: geen (scholier)Opleiding: rechten, Vrije Universiteit Amsterdam (1985-1991)

U woont dertig jaar in Nederland. Hoe heeft u hier uw draai gevonden?

„Ik was zeventien toen ik in mijn eentje vanuit Eritrea hier arriveerde. Het was 1979 en hartje winter. In die tijd was er nog weinig geregeld rond de opvang van vluchtelingen. Ik werd opgevangen door VluchtelingenWerk en samen met een ander meisje uit Eritrea ondergebracht in een gastgezin in het dorpje Hardegaryp in Friesland. Daar was niks te doen. Ik was gemotiveerd om Nederlands te leren. Ik heb wat rondgevraagd en iemand gevonden die me in zijn vrije tijd les kon geven.”

Een moeizame start dus.

„Dat viel mee. Ik was altijd zeer gemotiveerd om iets van mijn leven te maken. Als je die houding hebt, kom je wel vooruit. Na een half jaar Hardegaryp ben ik naar Amsterdam gegaan. Ik leerde iemand kennen die net rechtendocent was geworden aan de Vrije Universiteit. Hij zei tegen me: kom mijn colleges volgen, misschien vind je het wel wat. Dat bleek inderdaad het geval. Ik heb toen toelatingsexamen gedaan en ben rechten gaan studeren.”

U bent lid van de Commissie Gelijke Behandeling. Wat doen zij precies?

„Onze belangrijkste taak is het behandelen van klachten van mensen die zich gediscrimineerd voelen bij het vinden van een baan. Dat kan ook zijn bij het afnemen van goederen en diensten, zoals het afsluiten van een hypotheek.”

Bent u zelf wel eens gediscrimineerd?

„In ieder geval niet bij de toegang tot de arbeidsmarkt. Ik heb denk ik geluk gehad omdat ik vanaf het begin altijd veel mensen heb ontmoet die mij ondersteunden om mijn draai te vinden.”

    • Tobias Reijngoud