Hedgefondsen goede graadmeter

Na maanden van grimmige berichten is de uitstroom van kapitaal bij de hedgefondsen eindelijk aan het slinken. De opleving van de aandelenbeurzen zou zelfs binnen afzienbare tijd weer tot een instroom kunnen leiden. Dat is ongetwijfeld een fragiele basis voor optimisme. Maar op dit moment zou de verbetering van de marktpositie van de hedgefondsen wel eens een drijvende kracht achter het aanhouden van de beursrally kunnen worden.

Eurekahedge meldde dat de kapitaalinstroom in de hedgefondssector in april 15 miljard dollar bedroeg, meer dan in de maanden daarvoor. De uitstroom naar beleggers was met 40 miljard dollar nog steeds aanzienlijk, maar wel een stuk minder groot dan begin dit jaar.

Het helpt zeker dat de hedgefondsen nu weer geld verdienen: het gemiddelde fonds boekte in april 3,8 procent winst, aldus onderzoeksbureau Hedge Fund Research. Maar een belangrijkere factor is waarschijnlijk het herstel op de financiële markten, en dan vooral op de aandelenmarkt.

Dat komt doordat veel grote beleggers, met name pensioenfondsen, hun aandelenportefeuilles inrichten op basis van richtlijnpercentages. De rendementen van hedgefondsen daalden vorig jaar gemiddeld met zo’n 20 procent, maar die op aandelen nog veel meer. Om het evenwicht te herstellen, moesten de grote institutionele beleggers geld uit de hedgefondsen halen om in aandelen te steken.

Nu de S&P 500 – om een voorbeeld te noemen – sinds maart echter met een derde is gestegen, is de druk om kapitaal aan de hedgefondsen te onttrekken afgenomen. En aan de kapitaalbehoeften van institutionele beleggers kan nu ook worden voldaan door aandelen en wellicht obligaties te verkopen, in plaats van de hedgefondsen aan te spreken.

Er is dus een redelijke kans dat beleggers binnenkort bereid zullen zijn meer geld naar de hedgefondsen te laten vloeien. Ze zouden ook kunnen terugkomen op reeds gedane verzoeken tot terugbetaling van ingelegd kapitaal. Dat zou kunnen zorgen voor een versnellingseffect. Hedgefondsen hebben geld gereserveerd om beleggers te kunnen terugbetalen. Als die hun verzoeken daartoe intrekken, kan dat geld direct weer aan het werk worden gezet, in beginsel om aandelenmarkten een nieuwe steun in de rug te geven.

Die positieve ontwikkeling zou uiteraard verdwijnen als de beursrally, die vorige week enigszins aan kracht heeft ingeboet, in zijn tegendeel zou omslaan. En nu veel hedgefondsen er als gevolg van de financiële crisis slecht aan toe zijn, staan ze voor andere uitdagingen op gebieden als de vergoedingen, de beleggingsvoorwaarden en het toezicht. Maar op dit moment dragen ze hun steentje bij aan een gunstiger marktcyclus.

Richard Beales

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com