Handje pinda's

Stel, je hebt een gat in je hand. Vader zoop zijn dagloon elke avond meteen op. Moeder zat met haar minnaar in een andere kroeg. Jij en de zes andere kinderen zaten met knorrende maagjes te wachten tot een dronken ouder thuiskwam en jullie een handje pinda’s toewierp. Je werd volwassen. Glanzende folders beloofden bankstellen, kanten ondergoed, wasmachines, mobiele telefoons en dat alles op afbetaling. Slechts 20 euro per maand.

Een paar jaar nadat je viel voor deze verleiders zit je op je bankstel in je kanten ondergoed toch weer op een handje pinda’s te knagen. Schuldsanering.

Het zijn de sukkels van onze samenleving. De mensen die van hun schuldtrajectmanager twintig euro per week krijgen om aan chips, shag en cola uit te geven. De mensen die zich laten voeren door de Voedselbank en van de gemeente moeten leren koken. De linkse elite kijkt via ‘verantwoorde documentaires’ naar dit soort aapjes. De rechtse elite maakt zich boos en vrolijk over het gehalte gepamperden onder het deel van de bevolking dat aan de hand genomen wordt. ‘Gemeenten geven minima LCD-televisie’, kopt Elsevier. ‘Voedselbank wil alleen A-merken’, meldt GeenStijl.

Wij kijken graag naar sukkels, meewarig, minachtend. Des te merkwaardiger is het, dat we zo bloedserieus blijven over voorstanders van de vrije markt, die zich ontpoppen tot steuntrekkers nu die vrije markt zichzelf corrigeert. Help, mensen krijgen minder voor hun huis dan ze ervoor betaald hebben! Sommige trotse huizenbezitters zullen moeten gaan h-u-r-e-n! In godsnaam niet zeg. Kamerlid Brigitte van der Burg (VVD) wil de nationale hypotheekgarantie oprekken. CDA’er Elco Brinkman heeft zich suf gelobbyd voor uitkeringen aan projectontwikkelaars. Hm, woningbezit, werd dat niet al gesubsidieerd?

O ja, hypotheekrenteaftrek.

Mensen die huizen boven hun macht kochten zijn straks gewoon aapjes in de schuldsanering. En de makelaars die ze met glanzende folders wurghypotheken aansmeerden, noemen we vanaf nu bij hun ware naam: Wehkamp. Wilt u de aapjes niet voeren alstublieft? Ze krijgen van hun verzorgers op vaste tijden te eten.

Merel Boers

    • Merel Boers