Had Nederland massaal een offday door de onweersnacht?

Er werd gisteren veel gesproken over het zware onweer van de nacht ervoor. Enkele next-redacteuren hadden tot half vijf wakker gelegen. We waren niet de enigen. Zes van de tien meest genoemde Nederlandse woorden op Twitter verwezen gisteren naar een slechte nachtrust: ‘onweer’, ‘koffie’, ‘regen’, ‘wakker’, ‘geslapen’ en ‘bed’. Presteerden werknemers gisteren nou massaal slechter door het slaaptekort, vroegen wij ons af.

Waarschijnlijk wel. Want een acuut slaaptekort heeft een negatieve invloed op je concentratie, legt neuroloog Roselyne Rijsman uit. Ze is van het slaapcentrum in het Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag. Studies wijzen uit dat als je 20 tot 24 uur wakker bent geweest, het negatieve effect op je prestaties (aandacht, grammatica en motoriek) te vergelijken is met dat van een alcoholpromillage van 0,8 tot 1,0 in je bloed. Dat is ongeveer vier tot vijf glazen bier. En met een promillage van 0,5 mag je niet meer autorijden. Bij nauwkeurig werk kunnen je prestaties dus lijden onder slaaptekort.

Hoe kun je slaaptekort bestrijden? Een kop koffie drinken helpt amper, zegt Rijsman. „Veel mensen denken dat je daar wakker van wordt, maar het heeft een kortstondig effect.” Je moet dat tekort gewoon inhalen, bijvoorbeeld met een powernap van een half uur tot een uur, zegt ze. De koffieautomatenservice van Douwe Egberts merkte gisteren niets van een run op koffie. „Ik heb trouwens gewoon doorgeslapen”, laat een woordvoerder weten.

Na een rondje bellen blijkt dat ook vakbonden en werkgevers niks gemerkt hebben van algehele slapeloosheid. Roelf van der Kooij, voorlichter van werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt te werken voor „een degelijke organisatie die niet speculeert over dingen die ze niet onderzocht heeft”. Hij heeft gelijk, deze vraag valt nog niet met cijfers te beantwoorden. Daarom doen wij een bescheiden poging op onze blog.

Heb jij gisteren een zware dag gehad? Klik ja/nee op nrcnext.nl/slaap

    • Ernst-Jan Pfauth