Gazprom dreigt weer met gasstop

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft gisteren gewaarschuwd voor nieuwe problemen met de gasvoorziening van Europa, wegens een voortslepend conflict met Oekraïne. Volgens Gazprom heeft Oekraïne geen geld om zijn rekening voor mei te betalen en zal het de kraan dichtdraaien als niet op tijd wordt betaald.

Gazprom-directeur Miller noemde de situatie gisteren „zeer, zeer ernstig”. Hij sprak na een gesprek met topman Doebina van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz. Miller zegt te vrezen dat Oekraïne, zwaar geraakt door de economische crisis, niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. In dat geval, zegt hij, heeft Gazprom „het recht om de toevoer te staken”. Hij dreigde ook dat Oekraïne, als het land niet op tijd betaalt, voortaan vooraf moet betalen.

Begin dit jaar leidde een prijsconflict tussen Rusland en Oekraïne tot een ernstige verstoring van de gastoevoer naar Europa. Europa is sterk afhankelijk van Russisch gas. Een groot deel daarvan wordt via Oekraïne vervoerd. Na twee weken onderhandelingen volgde een akkoord. Sindsdien lopen de spanningen geregeld op.

Cruciaal is op dit moment volgens Gazprom vooral de betaling voor extra gas dat Oekraïne heeft afgenomen om opslagtanks te vullen. Bronnen in Oekraïne zeggen echter dat Naftogaz minder gas wil afnemen van Gazprom dan dat het contractueel verplicht is.

Vorige week werd al gesproken over een oplossing voor het extra gas. Naftogaz stelde voor dat Gazprom vooruit zou betalen voor de kosten van gastransport over Oekraïens grondgebied om met die opbrengsten de meirekening te voldoen. Gazprom wees dit echter af omdat het, naar eigen zeggen, al voor heel 2009 transitkosten had betaald.

Volgens Oekraïne is het Gazprom niet te doen om geld maar wil het vooral Europa en Oekraïne onder druk zetten om af te zien van recente plannen om de Oekraïense gasinfrastructuur te moderniseren. Gazprom wil daar ook bij betrokken zijn. Gazprom doet die beschuldigingen af als onzin. (AP, Reuters)