EU-verkiezingen, wanneer dan?

Nederlanders behoren van alle Europeanen tot de groep met het laagste animo om volgende week donderdag te stemmen voor het Europees Parlement. In weinig andere EU-landen is de verkiezingsdatum zo onbekend als in Nederland.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek uit de eerste twee weken van mei door TNS opinion, in opdracht van het Europees Parlement. In Nederland zegt slechts 30 procent zeker te gaan stemmen, tegen 43 procent gemiddeld in de EU. De belangstelling is alleen lager in Slowakije, Tsjechië, Roemenië en Zweden. De meeste zin hebben de Ieren: 66 procent van hen zegt zeker te gaan stemmen.

Een verklaring kan zijn dat twee op de drie Nederlanders (63 procent) zeggen zich slecht geïnformeerd te voelen over de verkiezingen. Dat is het hoogste percentage van alle EU-landen.

In Nederland weet 53 procent van de kiezers niet dat ze donderdag 4 juni naar de stembus kunnen. De onbekendheid ervan is bijna twee keer hoog als gemiddeld in de EU. Nederland houdt deze verkiezing op een donderdag, terwijl de meeste verkiezingen in Nederland op een woensdag zijn. Bijna alle andere EU-landen stemmen op zondag 7 juni.

Meer over de Europese verkiezingen op nrc.nl/ep2009