Deze vrouw is het geworden

(Foto AFP) US President Barack Obama stands alongside his nominee for Supreme Court Justice, Appeals Court Judge Sonia Sotomayor, in the East Room of the White House in Washington, DC, May 26, 2009. Sotomayor if confirmed, will serve as the first Hispanic justice on the Supreme Court. AFP PHOTO / Saul LOEB
(Foto AFP) US President Barack Obama stands alongside his nominee for Supreme Court Justice, Appeals Court Judge Sonia Sotomayor, in the East Room of the White House in Washington, DC, May 26, 2009. Sotomayor if confirmed, will serve as the first Hispanic justice on the Supreme Court. AFP PHOTO / Saul LOEB AFP

De Amerikaanse president Obama heeft, zoals verwacht, een jonge vrouwelijke Democraat van allochtone afkomst voorgedragen als opperrechter. Het is de 54-jarige latino Sonia Sotomayor geworden. De New Yorkse rechter werd populair toen zij in 1995 een einde maakte aan stakingen in Amerika’s favoriete sport honkbal. Net als Obama is Sotomayor van bescheiden komaf. Ze is opgegroeid in een woningbouwflat in de Bronx in New York. Hoewel president Bush haar benoemde tot districtsrechter in New York heeft ze vergelijkbare standpunten als haar voorganger, opperrechter David Souter die in gezichtsbepalende zaken zelden conservatief stemde. De Senaat moet de benoeming nog goedkeuren.