Den Haag wil op het Spui een nieuw cultuurforum bouwen

De gemeente Den Haag wil het Spuiplein en de omgeving van het Stadhuis en bibliotheek omvormen tot het ‘Internationaal Cultuurforum Spui’. Het opvallendste onderdeel wordt een nieuw Dans- en muziekcentrum voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Daarvoor worden de huidige zalen op het Spui gesloopt.

Het gisteren gepresenteerde plan, waarover de gemeenteraad nog voor de zomer een eerste oordeel moet vellen, is bedoeld voor het versterken van de binnenstad van Den als ‘Wereldstad aan zee’. Ook onderstreept het de Haagse aspiraties om in 2018 ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ te worden. Ook andere Nederlandse steden willen daarvoor in aanmerking komen, zoals Utrecht dat voor 100 miljoen euro een nieuw Muziekpaleis gaat bouwen. De Haagse wethouder Bolle (cultuur, financiën) noemt de Haagse aanspreken daar „ijzersterk”.

Het nieuwe Dans- en muziekcentrum moet komen op de plaats van de huidige Dr. Anton Philipszaal van het Residentie Orkest en het Lucent Danstheater van het Nederlands Danstheater. Het orkest en het dansgezelschap zullen tijdens de bouw elders tijdelijk onderdak moeten vinden.

Voor het Cultuurforum moet het Spuiplein worden vergroot en verruimd tot de overkant van het Spui. Daar staan de Nieuwe Kerk, nu een multifunctionele concertruimte, een theater en andere culturele voorzieningen.

De bedoeling is om een nieuw cultuurcentrum neer te zetten dat smal en hoog is. Dat moet de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren en ook zorgen voor een markant gebouw.

De stedebouwkundige plannen moeten nog worden uitgewerkt in samenspraak met groepen uit de Haagse samenleving. De voorbereidingen zullen duren tot en met 2012, de sloop en bouw kunnen plaatsvinden vanaf 2013.

De eerste raming van de kosten is 240 miljoen euro. Dat geld moet worden opgebracht door de gemeente en het rijk.