De hypotheek- adviseur

foto Johannes van Assem 19-05-2009 rotterdam Samuel Tekeste, (meetlat)
foto Johannes van Assem 19-05-2009 rotterdam Samuel Tekeste, (meetlat) Assem, Johannes van

Samuel Tekeste (32)

Land van herkomst: EritreaIn Nederland sinds: 1981 Werk in Nederland: hypotheekadviseur, SNS Bank (sinds 2003)Werk in Eritrea: geenOpleiding: management, economie en recht, HEAO Nijmegen (1995-2000), bedrijfskunde, Radboud Universiteit Nijmegen (2000-2002)

U bent geboren in Eritrea. Hoe bent u in Nederland terechtgekomen?

„Ik kwam hier toen ik vier jaar was, samen met mijn ouders. In die tijd speelde de onafhankelijkheidsoorlog tegen Ethiopië. Er werd uiterst bruut opgetreden tegen burgers. Sinds begin jaren negentig is Eritrea onafhankelijk en ben ik tweemaal terug geweest. Het eerste bezoek was vervreemdend. Het was alsof ik thuiskwam maar niemand me herkende. Ik was een vreemdeling in eigen land. Toch voel ik me nog steeds erg verbonden met Eritrea.”

Houdt u zich nog speciaal bezig met Eritrea?

„Ik ben actief in de Eritrese gemeenschap in Nederland. Jaarlijks organiseer ik een netwerkbijeenkomst voor jonge, hoogopgeleide mensen met een Eritrese achtergrond. Bij die bijeenkomsten nodigen we meestal een interessante spreker uit. Zo hadden we onlangs de Eritrese schrijfster Hannah Pool te gast die ons vertelde over haar nieuwe boek. Naast het organiseren van deze bijeenkomsten ben ik met een vriend bezig om een betalingssysteem te ontwerpen waarmee het voor toeristen in Eritrea mogelijk wordt om geld op te nemen bij de bank. We hopen binnenkort verkennende gesprekken met de Eritrese regering te voeren over de introductie van dat systeem.”

Heeft uw buitenlandse achtergrond gevolgen gehad voor uw carrière in Nederland?

„Ik voel mij eigenlijk nooit gediscrimineerd. Soms merk ik wel kleine, subtiele dingen in iemands lichaamshouding waaruit blijkt dat hij mij anders ziet dan wanneer ik een autochtone Nederlander zou zijn. Maar het heeft weinig zin om me daar over op te winden.”

    • Tobias Reijngoud