Cycloon treft India en Bangladesh

Een cycloon heeft in Bangladesh en het oosten van India zeker 180 levens geëist en een half miljoen mensen dakloos gemaakt. Verwacht wordt dat het dodental zal stijgen omdat hulpverleners de zwaarst getroffen gebieden nog niet hebben kunnen bereiken.

Cycloon Aila kwam maandagmiddag aan land en veroorzaakte vloedgolven tot vier meter hoog. Door zware regenval zijn overstromingen en modderstromen ontstaan. Een half miljoen Bengalen is opgevangen in tijdelijke onderkomens, nog een half miljoen verblijven nog in ondergelopen gebieden. De meeste dodelijke slachtoffers – ruim honderd – zijn gevallen in Bangladesh, maar ook de Indiase deelstaat West-Bengalen is zwaar getroffen. In Darjeeling werden twintig mensen bedolven onder een modderstroom. Natuurbeheerders hebben zorgen geuit over de 500 tijgers in de mangrovebossen van de Sundarbans.

In beide landen is het leger ingezet voor reddingsoperaties en de distributie van water, voedsel, medicijnen en tenten. „We hebben voldoende hulpmiddelen en zullen doorgaan tot we alle gebieden hebben bereikt”, zei de Bengaalse minister van Rampenbestrijding Abdur Razzak vandaag.

Bangladesh heeft een uitgebreide ervaring met overstromingen en cyclonen. Jaarlijks overstroomt gemiddeld eenderde van het land, dat in de vlakke delta van de Brahmaputra ligt. Gevreesd wordt dat de vloedgolven die werden veroorzaakt door cycloon Aila grote schade hebben aangericht aan landbouw en visserij en dat er in de komende tijd problemen zullen blijven door zoutwaterschade. Ook is er schade aan landbouwgewassen door de zware regenval. (AP, Reuters, AFP)