Conflict over land zat achter Turks bloedbad

Een conflict om land vormde de aanleiding tot de schietpartij op een verlovingsfeest in het dorp Bilge in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije, waarbij begin deze maand 44 mensen de dood vonden. Tot die slotsom is de mensenrechtencommissie van het Turkse parlement gekomen, zo heeft de krant Hurriyet gisteren gemeld.

Gemaskerde mannen vielen het huis binnen van het oud-dorpshoofd, wiens dochter zich verloofde in aanwezigheid van tweehonderd gasten. Volgens getuigen werden vrouwen en kinderen bijeengedreven, waarna de overvallers het vuur openden. Onder de 44 doden waren zes kinderen en zestien vrouwen. Ook het jonge paar kwam om. Later bleek dat daders en slachtoffers deel uitmaakten van dezelfde clan.

Volgens het rapport van de parlementscommissie had de tragedie niets te maken met een bloedvete of eerwraak, zoals eerder werd gespeculeerd. De helft van de clan die achter de aanval zat, had gewild dat het meisje met een ander trouwde, waardoor het betwiste land haar zou zijn toegekomen. De commissie wees tegelijk op de noodzaak van onderwijs om dit soort incidenten te voorkomen. Staatsorganisaties zouden het voortouw moeten nemen om de maatschappij te ontwikkelen en het recht op leven te beschermen.

In de eerste berichten over de massamoord werd tevens gespeculeerd over de rol van de dorpswachten, lokale milities die door de overheid zijn bewapend tegen de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Maar er waren geen door de overheid verstrekte wapens voor de moordpartij gebruikt. Hoewel de commissie wel hervorming van het bewapeningssysteem bepleitte, adviseerde zij niet tot afschaffing ervan.