Agent moet tegen kopstootje kunnen

De vervolging van geweld tegen mensen met publieke taken krijgt weinig aandacht.

In Amsterdam was gisteren een daglange ‘themazitting’ – met relatief lage straffen.

„Ik ga jullie doodschieten. Ik ga een paar kogels in jullie koppen pompen, kankerlijders.” Dat zou de Amsterdamse fietsenmaker Gerard B., een forse man in spijkerbroek met drie zware sleutelbossen, hebben gezegd tegen twee agenten die hem in oktober 2007 wilden aanhouden. Hij zou hen hebben gestompt en een kopstoot hebben gegeven. In februari dit jaar probeerde hij opnieuw een agent een kopstoot te geven. Dat was toen hij werd aangehouden voor het molesteren van een ontevreden klant.

De zaak van de fietsenmaker was een van de vijftien zaken die de rechtbank Amsterdam gisteren afhandelde tijdens een speciale zittingsdag gewijd aan agressie en geweld tegen personeel met publieke taken. In de meeste zaken ging het om agressie bij arrestaties. Eén jongen van 18 stond terecht omdat hij een straatcoach flikker en zemmel had genoemd (Marokkaans voor homo), en een man van 39 voor het molesteren van een parkeerwachter.

Agressie tegen ambulancebroeders, verkeersregelaars, conducteurs en andere functionarissen in de openbare ruimte krijgt al maanden veel aandacht. Een conducteur in Almere, een buschauffeur in Purmerend, ambulancebroeders in Uden en Amsterdam waren maar enkele van de slachtoffers die het nieuws haalden.

De incidenten trekken doorgaans veel meer aandacht dan de vervolging. Buschauffeurs, treinpersoneel en ambulancebroeders legden enkele malen het werk neer omdat ze zich niet veilig voelden bij de uitoefening van hun taken. Soms toonden ze zich ook ontevreden over justitie. Het doen van aangifte zou te omslachtig zijn, justitie zou de daders te gemakkelijk laten wegkomen.

Door zaken te bundelen die op zichzelf te klein zijn om media-aandacht te trekken, lijkt het Amsterdamse OM de beeldvorming te willen doorbreken. „Hiermee wil het OM ruggesteun geven aan betrokken publieke functionarissen die belangrijk werk doen voor de samenleving”, staat in een persbericht. Volgende week is de tweede ‘themazitting’.

Het andere middel van het OM tegen maatschappelijk geweld zijn hogere eisen. Officier van justitie Hoogerheide eist een dubbele straf tegen de fietsenmaker, juist omdat hij zich onder meer tegen agenten heeft gekeerd. Ze eist een taakstraf van 80 uur. De fietsenmaker ontkent. Zijn advocaat zegt dat hij de bedreigingen tegen de agenten niet heeft geuit, en dat als hij dat zou hebben gedaan, van de politie toch wel wat incasseringsvermogen mag worden verwacht. De officier zegt dat hij een punt heeft als een ras-Amsterdammer een agent pannekoek noemt. Maar doodsbedreigingen mogen het incasseringsvermogen te boven gaan.

Politierechter Falger vindt verzet bij arrestatie toch iets anders dan geweld tegen ambulancebroeders, zegt ze. Een dubbele straf vindt ze niet gepast. „Omgaan met soms angstaanjagend gedrag hoort bij de functie van politieambtenaar.” Ze noemt het bedreigen van ambtenaren wel ernstig, omdat het hun gezag aantast. De fietsenmaker krijgt een taakstraf van zestig uur. Ook moet hij duizend euro boete betalen die hem voor een eerder vergrijp nog boven het hoofd hing.