Wat het volk wil

De linkse kerk mag dan een zelfingenomen kliek zijn die geen boodschap heeft aan wat er onder het volk lééft, maar als de berichtgeving van de afgelopen week vanuit het rechtse buurthuis enige indicatie is van wat we kunnen verwachten van het Wakker Nederland-journaal, ben ik straks de eerste die zijn paspoort inlevert en op zoek gaat naar een ander volk.

Meer dan 25 berichten (!) wijdde De Telegraaf aan de breuk tussen Jan en Yolanthe. Daarbij werd geen enkel genre geschuwd: een sfeerverslag over het ‘in shock verkerende’ Volendam, een onderzoeksreportage over de vraag of ‘Jan te braaf was voor sexy Yolanthe’, ja, zelfs een burgerpeiling over ‘wat er nu moet gebeuren met Jans Yolanthe-tattoo’. Speciaal bewaard voor de zondagkrant: een diepte-interview met de penis van de volkszanger.

‘Exclusief: Lange Jan spreekt!’

U vraagt, wij draaien. RTL, SBS, de Volkskrant, het NOS Journaal: allemaal doken ze op het nieuws als vliegen op een koeienvlaai. Alleen deze krant volstond met de mededeling dat aan de andere kant van het universum klaarblijkelijk de pleuris was uitgebroken, omdat twee pubers uit elkaar waren. Ziedaar het probleem: je kunt er zelfs niet niet over praten. Als Wilma Nanninga van de pagina Privé besloten heeft dat iets nieuws is, dan is het nieuws. Zelfs minister Bos moest er zijn ei over kwijt: „Ik ben blij dat Wesley Sneijder weer gescoord heeft”, zei hij. Leuk denigrerend woordgrapje, Wouter.

Vieze-premier.

Nu zult u zeggen: ‘Tja, hoort erbij. BN’ers hebben hun roem toch óók aan de roddelpers te danken?’ Ja, maar geldt dat ook andersom? Is Wilma Nanninga zélf ook vogelvrij, omdat zij haar roem aan haar roddelpers heeft te danken? Nee, want Wilma is geen BN’er: zij is een ‘verslaggever’ van BN’ers. Kijk maar op Wikipedia: als je daar haar naam intypt, staat er ‘Wilma Nanninga is journaliste’. Dat is op zich al een dijenkletser, maar als je dan op ‘journaliste’ klikt, staat er: ‘Een journalist verzamelt feiten over recente gebeurtenissen van algemeen belang.’ Hilarisch. En als je dan op ‘algemeen belang’ klikt, staat er: ‘Het algemeen belang is een term uit de politiek. De term is niet eenvoudig te definiëren […] maar duidt erop wat het volk – als het over allerlei zaken zou stemmen – kennelijk wil.’

Ja, kennelijk.

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg