Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In januari jl. werd een vijftienjarige schaatser door de schaatsbond (KNSB) geschorst op verdenking van doping. De jongen gold als zeer talentvol. De ouders van de jongen spannen nu een kort geding aan tegen de KNSB omdat hij na de dopingcontrole in zijn privacy zou zijn aangetast. De bond noemde de naam van de schaatser tegenover een journalist en wiste zijn tijden uit de KNSB-computer. Daardoor was in de kleine schaatswereld al heel snel bekend om wie het ging. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Reportage over de toenemende agressie van uitgaanspubliek tegen de politie waarin ook de oorzaken en oplossingen om incidenten te voorkomen worden onderzocht. Verder het eerste deel van een serie over de invloed van Europa op het dagelijks leven, dat gaat over de subsidiestroom naar armere regio’s. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aandacht voor een afscheidsmail die vrijwel zeker afkomstig is van een man die gisteren dood is gevonden in een woning in Zwijndrecht. Verder het debat in de Tweede Kamer over het sluiten van pelsdierfokkerijen en de problemen die president Obama heeft om gevangenen te herplaatsen die nu vastzitten op Guantánamo Bay op Cuba. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Onder de gasten minister van Financiën Wouter Bos die praat over de economische crisis, Koen Arousseau en zijn vrouw Magda Wolter van der Wey over de Vlaamse speelfilm De SM-rechter, gebaseerd op gebeurtenissen in hun leven, en de Vlaamse singer/songwriter Selah Sue, die ook optreedt. Naast Matthijs van Nieuwkerk zit Hugo Borst. Ned.3, 19.30-20.20u.

Over vaders en zonen. Zoektocht naar gevoeligheden tussen vaders en zonen. Aflevering: Marcel Buissink en Herman Brood/Koos van Dijk. Marcel Buissink is de zoon van Herman Brood, wiens seks-, drugs- & rock-’n-rollbestaan weinig ruimte liet voor het opvoeden van een kind. Broods manager Koos van Dijk ontfermde zich over Marcel en wist vader en zoon uiteindelijk bij elkaar te brengen. Ned.2, 22.50-23.20u.

informatief

Welkom in Nederland. Tweede deel van een zesdelige programmaserie over autochtone Nederlanders die de integratie met allochtone medelanders proberen te bevorderen. Vanavond aandacht voor de Eindhovense amateurvoetbalclub RKVV Tongelre. De vereniging heeft een chronisch ledengebrek en gaat actief allochtone voetballertjes werven. Maar dan moeten ook hun ouders zich gaan inzetten voor deze oer-Hollandse club. Zijn de normen en waarden van het Nederlandse verenigingsleven ook begrijpelijk voor Turken en Marokkanen? Presentatie: Michiel Van Erp. Ned.2, 20.45-21.15u.

Koppen XL: Superchefs. Over de opkomst van de Britse televisiekoks zoals Gordon Ramsay, Jamie Oliver en Nigella Lawson en het verkoopsucces van producten onder hun naam. Eén, 21.30-22.00u.

Opsporing verzocht. Aandacht voor een gewapende overval op een boekhandel in Sittard op 25 maart, een overval met nepbom bij de Lidl-supermarkt in Hilversum op 16 april, en de doodslag op de 19-jarige prostituee Bernadett Szabo aan de Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal op 20 februari. Ned.1, 21.50-22.35u.

Looking for John Donne. Portret van een van Engelands belangrijkste dichters: John Donne (1572-1631). De metafysische poëet van katholieke oorsprong bekeerde zich op advies van koning Jacob I tot de kerk van Engeland en leidde een succesvol en avontuurlijk leven. Volgens presentator Simon Schama veranderde Donne de Engelse poëzie door zijn eerlijke emoties en zijn vakkundig taalgebruik. BBC 2, 22.00-23.00u.

Archeoloog van emotie. Portret van dichter, filmmaker en beeldend kunstenaar Hans Verhagen (1939). Ned.2, 0.00-0.45u.

documentaire

RO TV: Ik ga, want anders blijf ik. Televisieserie met (on-)ware documentaires over de stad Rotterdam, haar inwoners en haar eigenaardigheden. ‘Echte’ Rotterdammers spelen zichzelf naast acteurs van het RO Theater naar het scenario van André van der Hout en Pieter Kramer. In de tweede aflevering wordt ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Rotterdamse stadsreiniging een dichtwedstrijd onder het personeel gehouden. De beste dichtregel zal worden afgedrukt op de ‘poepsnoeper’, een karretje dat hondenpoep opzuigt. Ned.2, 23.20-0.00u