Thailand heeft kritiek op proces tegen leider oppositie in Birma

Rangoon. De Birmese junta heeft gisteren uitgehaald naar Thailand, dat als voorzitter van het regionale overlegorgaan ASEAN kritiek had geuit op het proces tegen oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Dat proces, waarin Suu Kyi terechtstaat voor overtreding van haar huisarrest, ging gisteren achter gesloten deuren verder. ASEAN, het verbond van Zuidoost-Aziatische staten, is doorgaans voorzichtig met uitspraken over zaken die het beschouwt als binnenlandse aangelegenheden. De EU heeft het Thaise commentaar juist toegejuicht. De Unie doet een beroep op onder meer China en India, die sterke relaties met Birma onderhouden, om aan te dringen op democratische hervormingen. De EU overweegt verscherping van de sancties tegen de junta. Aung San Suu Kyi kan tot vijf jaar cel veroordeeld worden omdat een Amerikaanse man korte tijd in haar huis heeft verbleven.