Sri Lanka wil extra 100.000 militairen

Sri Lanka wil zijn leger met zeker 100.000 militairen versterken om te voorkomen dat de Tamil Tijgers zich kunnen hergroeperen en weer in opstand kunnen komen. Dat heeft legerleider Sarath Fonseka gisteren gezegd op de staatstelevisie in een toespraak waarin hij uithaalde naar westerse regeringen en internationale hulporganisaties.

„Er kunnen personen in het buitenland zijn die een nieuwe leider propageren en een terugkeer proberen te maken”, zei Fonseka. „We zijn 200.000 man sterk en dat zullen er binnenkort 300.000 zijn. Het zal niet zo gemakkelijk voor [de Tamil Tijgers] zijn als voorheen om een terroristische groep op te bouwen.” Vorige week versloeg het Sri-Lankese leger na een kwart eeuw oorlog de rebellen in hun laatste territorium in het noordoosten van het land. Volgens Fonseka zijn meer manschappen nodig om onder andere de resterende zelfmoordkaders van de rebellen op te sporen.

De legerleider beschuldigde buitenlandse regeringen ervan alleen te hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de laatste weken van de oorlog om het leiderschap van de Tamil Tijgers te redden. Hun intentie zou zijn geweest om Sri Lanka te destabiliseren „zoals het Midden-Oosten, met een onoplosbaar probleem”. De leider van de rebellen, Velupillai Prabhakaran, werd vorige week door het leger gedood.

In Genève vergadert vandaag de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties over Sri Lanka. Daarin wordt onder andere een resolutie van Zwitserland – met steun van dertig andere landen – besproken waarin Sri Lanka wordt opgeroepen hulporganisaties vrije toegang tot de ontheemdenkampen te geven. Colombo heeft zelf een resolutie ingediend waarin het benadrukt dat buitenlanders met de regering moeten samenwerken. Daarin wordt het gesteund door onder ander China, India, Rusland en Pakistan. (AP, Reuters)