Software op iPod touch helpt afasie-patiënt

Rotterdam, 26 mei. Het Amerikaanse bedrijf Lingraphica brengt binnenkort een klein toestel, gebaseerd op de i-Pod touch, op de markt dat afasie-patiënten helpt communiceren. Als een gebruiker Als een gebruiker op icoontjes drukt te drukken kan het apparaat de woorden en zinnen ten gehore brengen die de patiënt voor ogen zweven, maar die hij niet kan uitspreken. Voor mensen die aan afasie lijden is het problematisch om zich begrijpelijk uit te drukken. De stoornis treedt meestal op na een herseninfarct. Lingraphica produceert al enige jaren een toestel ter grootte van een laptop waarmee afasie-patiënten hun taalvaardigheid kunnen verbeteren. Het apparaat wordt ook in Nederland gebruikt. Het toestel kan ook mededelingen formuleren door icoontjes in een bepaalde volgorde in te drukken. Bijvoorbeeld: ”ik wil een afspraak maken met dokter Jansen.” Het nieuwe, veel kleinere toestel, breidt de mogelijkheden van de laptop uit voor mobiel gebruik. Wie een iPod touch heeft kan het programma, SmallTalk, downloaden van de Apple App store.