Scientologykerk aangeklaagd

In Frankrijk is gisteren een proces begonnen tegen de Scientologybeweging. Een voormalig lid van Scientology diende een aanklacht in wegens oplichterij. Zij zou sinds zij lid is geworden, gedwongen zijn meer dan 21.000 euro aan boeken, reinigingspakketjes, vitaminen en saunasessies te kopen. Volgens haar advocaten zijn meerdere leden onder druk gezet om grote geldbedragen af te staan. Voor het eerst is de aanklacht gericht tegen de organisatie als geheel, eerder zijn al wel medewerkers van Scientology in Frankrijk veroordeeld. Daar wordt Scientology beschouwd als sekte en niet als kerkgenootschap zoals in de Verenigde Staten. Het proces kan leiden tot een boete van 5 miljoen euro en een verbod van de beweging in Frankrijk. De Scientology Kerk werd in de jaren vijftig opgericht door sciencefictionauteur L. Ron Hubbard en heeft beroemde leden als Tom Cruise en John Travolta. (Reuters)