Pöttering tegen toetreden Turkije

Als ik goed tel, is een meerderheid van het Europees Parlement vóór toetreding van Turkije, zei de voorzitter van het Europese parlement Hans-Gert Pöttering. Maar zelf is hij tegen. „Persoonlijk heb ik een andere mening: het is mijn diepe overtuiging dat – politiek, cultureel, financieel en geografisch – het te veel zou zijn om Turkije als lid van de Europese Unie te hebben.”

Pöttering kreeg vanmorgen een spervuur aan vragen tijdens de tijdens de live-chat voor webbezoekers van nrc.nl en van de sites van Der Spiegel International en de Deense krant Politiken. De Duitse voorzitter van het Europees Parlement zei in antwoord daarop verder dat hij voorstander is van een Europawijd referendum over het Verdrag van Lissabon, ware het niet dat nationale grondwetten dat onmogelijk maken. Als het Verdrag van Lissabon, waarover de Ieren dit najaar voor de tweede keer stemmen, van kracht wordt, „zal het niet langer toepasselijk zijn om te praten over een democratisch tekort” van Europa, stelde Pöttering.

Hij zei dat het Parlement door het Verdrag op vrijwel alle onderwerpen medewetgever zou worden, met de Europese Raad van Ministers. Nu is het medewetgever in 75 procent van de gevallen.

Lees de chat met Pöttering na via nrc.nl/europa